14-04-2017 | RONDJE TEXEL

RONDJE TEXEL 2017


Op vrijdag 14 april 2017 werd het 'Rondje Texel' gereden. Dat is al jaren een traditie zo begreep ik van initiatiefnemer Mathijs Leegwater. Een groep van circa 15 rijders vertrok 's morgens vanuit Twisk naar Den Helder om daar de boot naar Den Helder te nemen. Bij de boot sloten nog enkele rijders (waaronder wij) aan, zodat we op een totaal van 18 rijders kwamen.

 

 

In totaal rijd je wanneer je vanuit Twisk (bij Medemblik) vertrekt zo'n 160 km.  Maar wanneer je bij de boot in Den Helder aansluit rijd je zo'n 60 km. Met een leuke stop nabij de vuurtoren in de Cocksdorp.

 


Kort verslag | rondje texel 2017

 

Vertrek

Op donderdagvaond bracht Marcel Riswick zijn Quest al en hebben we de beide fietsen op de aanhanger geplaatst. Dat scheelde gedoe op vrijdagmorgen. Om 07:00 uur vertrokken we richting Den Helder. Via Google had ik een parkeerplaats nabij de boot gezocht waar auto met aanhanger konden staan.

 

Toen we omstreeks 10:15 uur in Den Helder arriveerden, bleek het een perfecte parkeerplek. Tussen twee campers in, stonden we een beetje uit de wind en konden we ons nog snel omkleden.

 

Aansluiten groep:

Toen we naar de boot reden, zagen we een goudkleurige Quest rijden. Ook een deelnemer aan de tourtocht die al vaker mee was gegaan. Handig voor ons, hij wist de weg! Bij de kassa van de boot (overgang € 5,00 retour/pp) vroeg de medewerker of we een tocht gingen maken en vertelde ze dat er al veel fietsen op de boot waren. De ploeg uit Twisk was er dus al! We werden allerhartelijkst ontvangen door de mannen (helaas geen vrouwen ditmaal). De overtocht ging met het nieuwe veer (Dr. Wagenaar) supersnel. Amper de tijd om een lekkere kop tomatensoep naar binnen te werken. 

 

Richting Cocksdorp

 

Eenmaal aangekomen op Texel, werden de fietsen van boord gereden. Direct bij de boot ging het richting Oudeschild. Langs prachtige bloemenvelden en werkelijk tientallen lammetjes werd koers gezet richting 'de Cocksdorp'. Gemiddeld werd zo'n 26 km/u gereden. Het was bijzonder te zien om met zo'n groep snelle fietsen door dat mooie polderlandschap te suizen. 

 


Eten onder de vuurtoren:

In het paviljoen nabij de vuurtoren was een stop gepland. De fietsen werden gestald en de inwendige mens versterkt. Met natuurlijk de uitwisseling van (sterke) verhalen over gemaakte tochten en opgedane ervaringen. Ik heb vooral stil zitten luisteren en genoten. Wat een dag! Leek wel of ik op vakantie was. Het zou nog mooier worden zo werd me verteld. Door de duinen en het bosgebied van Texel, is ook een onvergetelijke ervaring, zo werd me verzekerd.

 

Terug door duinen en bos:

En ja hoor... er was niets teveel gezegd. Die rit door de duinen was waanzinnig. Ik had nog schelpenpaadjes in gedachten (maar da's Ameland). Dit was een mooi fietspad waar we echt met soms grote snelheid doorheen gingen. En wat opviel waren de positieve reacties, lachende mensen en duimpjes onderweg! Van de Cocksdorp door de duinen naar De Koog. En vervolgens via de bossen richting Den Hoorn en de boot. Zelfs nog een paashaas gezien onderweg.

 

Route:

Zoals al gezegd, ik heb genoten! Hieronder vind je het GPX bestand van de tocht. Veel plezier en hopelijk tot volgend jaar!

 

Foto's Chris Trines (tenzij anders vermeld)

 

Foto Wim Schermer
Foto Wim Schermer
Foto Wim Schermer
Foto Wim Schermer


Download
RONDJE TEXEL 2017 | Vrijdag 14 april 2017 | Startpunt Boot Texel
Hier vindt u de route van de RONDJE TEXEL voor uw fietscomputer.
Route.nl fietsroute 577434 - Rondje TEXE
GPS eXchange bestand 71.2 KB

Reactie schrijven

Commentaren: 0