17-12-2017 | QV TRIPLE F


Wanneer ik met mijn QV deelneem aan een tocht in het land, of naar Dronten of elders moet, gebruik ik meestal de aanhanger. Tot nu toe werd de fiets dan met spanbanden vastgezet. Toch heb ik gemerkt dat er een risico is op kleine beschadigingen doordat de fiets toch nog beweegt. Ergens logisch want de spanbanden zitten nooit 100% strak door de vering van de fiets.

 

Dat wilde ik niet meer. Ik wil me tijdens de rit geen zorgen hoeven maken over het ontstaan van schades. De fiets moet gewoon 100% gefixeerd op de aanhanger staan. Reden waarom ik een frame heb uitgetekend die hier volgens mij super geschikt voor is. Zelf ben ik geen lasser/metaalbewerker. Dus een goede kennis van me heeft  het model in staal gemaakt. We noemen het frame  'Triple F' (Fiets Fixeer Frame).

 

Resultaat zijn twee 'Triple Frames' die middels de uitschuifbare buis/koker precies op maat van de fiets kan worden afgesteld. Met een vleugelmoer zet je h'm vast. Het model dat ik nu heb is gebaseerd op 20" wielmaat. De banden passen perfect in het 4 cm brede profiel. Iedere velg wordt met twee 'Velomobiel' spanbandjes vastgezet. (Maar je kunt hier uiteraard ook andere bandjes voor gebruiken).

 

Ik heb ervoor gekozen om het model te voorzien van pinnen met schroefdraad. Ik heb per frame 4 gaten van 10 mm in de bodem van de aanhanger geboord. Middels schroeven en speciale plaatjes wordt het frame op de aanhanger vastgezet. Diefstal is moeilijk omdat dan eerst alle schroeven losgedraaid moeten worden.

De fiets kan geen kant meer op. Dus ook geen risico meer dat de fiets de aluminium randen van de aanhanger raakt! En daar was het om te doen. 

 

De 'Triple F' kan ook passend worden gemaakt voor een Quest, Strada, Mango e.d. Voor de driewielers met 26"achterwiel kan een groter frame voor achter worden gemaakt. Maar het principe is gelijk. Ook is het mogelijk om de frames zodanig aan te passen zodat ze kunnen worden bevestigd op dakdragers.

 

Nadeel : Je moet iets hoger tillen met het op aanhanger zetten van de fiets. Maar veelal is dat geen probleem dankzij het lage gewicht van de fiets.

 

Prijsindicatie excl. de spanbandjes € 100,00 - € 150,00. Maar wanneer je zelf handig bent met staal, kun je het tegen staalprijs maken. Ben je enkele tientjes kwijt. 

 

Interesse in de 'bouwtekening'? Even mailen, stuur ik h'm toe.Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Theo (vrijdag, 29 december 2017 20:50)

    Hoi Chris; een andere ook simpele oplossing is om een grote plaat triplex oid te nemen en daar wielgaten in te zagen. Voordeel is dan dat je de fiets over de plaat kunt rijden tot de gaten, dus iets makkelijker manouvreren. Aan de onderkant heb ik vervolgens schuifsloten gemonteerd waardoor de wielen in het gat blijven zitten indien gesloten. Nadeel is wel een zware plaat.