SPEZI 2018 (Deel 2)


Door Chris Trines

 

Leuk dat je ook deze tweede blog over de SPEZI 2018 leest. Jean Schickendantz en ik bezochten deze Internationale Spezialradmesse op 28 april. Mede ook om iedereen die niet kon gaan, te informeren over deze echt wel bijzondere beurs. In deze tweede blog staan we stil bij de Podbike, de Pedilio, De Veloschmitt 2.0, Bamboo-Bikes, mooie ontmoetingen, de exoten en de bijzondere beurssfeer.


 

PEDILIO. Een beursprimeur! Op het buitenterrein stond een bescheiden stand van het merk Pedilio. En een prototype van de Solor Velomobil Pedilio. We liepen even belangstellend om deze fiets en werden meteen aangesproken door een uiterst vriendelijke maar moeilijk lopende man. Het feit dat hij zo lastig liep en zijn grote wens om toch een Velomobiel te kunnen rijden, hadden geleid tot iets mooi' s. Een bijzondere vierwiel fiets met een grote ruit met wisser, en een dak voorzien van zonnecellen. En achter een ruime bak voor bagage die mooi afgedekt kan worden. De fiets werd ons vol trotst getoond. Het linker achterwiel is voorzien van een e-motor. Vier schijfremmen zorgen ervoor dat je snel weer veilig stilstaat. Met een accu kun je zo'n 60 km ver komen met deze ca. 70 kg zware fiets.

En belangrijk. Ook mensen die slecht ter been zijn, kunnen met de Pedilio zo op weg. De fiets wordt nu verder doorontwikkeld. Er worden nog fondsen geworven om de productie eind 2019 op te kunnen starten. Meer info: www.pedilio.de


 

E-Bike testparcours. In de buurt van Hal 3 was een parcours waar e-bikes konden worden getest. Om er te komen moest je langs een EHBO-post. Toen wij er langs liepen werd net iemand verbonden die met een trike op zijn kant was gegaan. Toen we ze zagen scheuren, viel het ons nog mee dat er niet meer mensen bij de post stonden. Onverantwoord af en toe om met een voor jou vreemde fiets zo te scheuren. Het bleef nog lang onrustig bij de EHBO-post.


VELOSCHMITT 2.0. Als een veertje kwam hij omhoog. De eigenaar van de Veloschmitt 2.0. Waar we vandaan kwamen? Nederland... ooooh geweldig fietsland. Heel anders dan Duitsland. Holland fietsland, heerlijk fietsen in Zandvoort en nog meer van dat soort lovende woorden. Om vervolgens in recordtempo op zijn fiets over te stappen. Een hobbyproject waar al jaren aan wordt gewerkt. " Ich bin kein Ingenieur", moet alles zelf uitzoeken en wordt soms gesponsord met kennis en/of materialen.

 

In 2013 werd het eerste model van de Veloschmitt op de SPEZI gepresenteerd. Sinds die tijd is eraan doorgewerkt. "Viele, viele Stunden"  aldus de enthousiasteling. Wil je erin zitten, vraagt-ie me. Ik durf niet. Het ziet er allemaal uit alsof het zo uit elkaar kan vallen. Was met de spatboden al gebeurd blijkbaar. En het gaat mij niet gebeuren dat ik die man's levenswerk naar de gruzelementen help. Maar ik ben onder de indruk van wat je met enthousiasme en doorzettingskracht voor elkaar kunt krijgen. Komt-ie op mijn verlanglijstje? Neen!


PODBIKE. Het was al aangekondigd. Op de SPEZI 2018 zou voor het eerst een PODBIKE met full body te zien zijn. En belofte maakt schuld. In een (te) klein standje stond-ie dan. De stand werd bijna omvergeduwd door de belangstellenden. Zoveel belangstelling, da's een goed teken, toch? Het concept is dan ook bijzonder. Geen wielen die middels een ketting of zo worden aangedreven. Neen je trapt rechtstreeks op een generator die de benodigde stroom opwekt. Stroom waarmee de twee e-motoren in de achterwielen worden aangedreven. Persoonlijk ben ik nog niet enthousiast over wat ik zie. De plastic body is wiebelig en het geheel ziet er nog wat knullig afgewerkt uit. De grote plastic koepel is hopelijk straks ook nog iets steviger. Misschien toch nog net iets te vroeg gepresenteerd?

 

Iedereen wil erin. De kap gaat open en dicht. Dat mechaniek functioneert goed dus. En steeds wordt de koeling even aangezet. Dat wordt nog wel een dingetje. Hoe kun je de temperatuur in de fiets met warme zonnige dagen onder controle houden. Rijwind is de oplossing, inclusief de koeling/airco, volgens de brochure. De fiets rijdt ook in open versie (gewoon zonder body) op het terrein rond. En dat ziet er wel robuust en vertrouwenwekkend uit. Bedoeling is dat de fiets met een prijs van rond € 4.500 op de markt komt. Een mooi alternatief voor een e-bike voor woon-werk verkeer. Maar is het eigenlijk wel een fiets? Daarover verschillen de meningen nog per land, zo hoor ik de Podbike-vertegenwoordiger antwoorden op de veelgestelde vraag. Levering zal medio 2019 worden opgestart is de bedoeling wordt vervolgens aan een ongeduldig wachtende voor-inschrijver verteld. Ik denk dat het ding wel een succes kan worden, maar eerst nog wat meer degelijkheid inbouwen a.u.b. ! Meer info: www.podbike.com

 


 

SFEER en CONTACTEN. Wat altijd mooi is bij dit soort specialistische beurzen is de sfeer die er hangt. Je hebt immers iets gemeenschappelijks met andere bezoekers. Een passie voor bijzondere fietsen, dat schept een band. Maakt dus ook niet uit of je iemand kent of niet. Gesprekken zijn zo aangeknoopt. Tenzij je gesprekspartner alleen Italiaans spreekt (hé Jean).

 

Wij troffen een koppel uit Aken. Zojuist voor het eerst in een STRADA (met Rohlof-naaf) gereden. En super super super enthousiast. En dan druk ik me nog licht uit. Ze zijn op zoek naar een Velomobiel voor vooral woon-werk verkeer. "De milieuregels hé", zegt de man veel betekend. "En met een fiets heb ik geen last van files, waardoor ik later van huis kan". We raken in gesprek en geven wat adviezen. Zo adviseren we hen om in Aken toch zeker ook een Mountain Drive te monteren wanneer je geen e-ondersteuning wilt. We kennen de omgeving en zijn altijd weer blij als we een heuvel hebben gehad. Het koppel is blij met de tips. Ben overtuigd dat we ze gaan terugzien ook tijdens toertochten van Grensrijder.com.


 

EXOTEN. Grappig bij de beurs zijn de, ik noem ze maar even, exoten. Een aantal hebben we al getoond. Maar er stond echt van alles en nog wat op de beurs wat de naam exoot verdiend. Vaak is het dan zelfbouw. Zo kwamen we een rode camper tegen voorzien van zonnecellen. Je zult er maar in gaan liggen! Of een Velomobiel voorzien van een camouflage. Met daarnaast eenzelfde soort fiets die was bekleed met autobanden. Je blijft lachen. Of een fiets voor mensen die persé toch naast elkaar willen zitten. En zo kan ik nog wel effe doorgaan.


 

BAMBOO BIKE. Tot slot van dit verslag nog even aandacht voor enkele bijzondere Bamboefietsen. Een zelfgemaakte bamboefiets was het eerste dat we zagen toen we bij het beursterrein aankwamen (de Italianen). Maar ook op de beursvloer zelf stonden twee bedrijven die mooie Bamboefietsen maken. Zo laat de firma MY BOO in Ghana de bamboe frames maken. De verbindingen worden gemaakt met lianen die in hars zijn gedrenkt. Hetgeen minimaal net zo'n sterke verbindingen oplevert als een gelaste profiel. De fietsen worden afgemonteerd in Duitsland en zijn qua prijsstelling niet echt duurder dan 'normale fietsen'. Meer info op www.my-boo.nl.

 

In een andere hal komen we Ernesto en Jairo Cuicapuza tegen. Beide uit Peru afkomstige mannen hebben een tweemansbedrijf opgericht die houten maatfietsen maakt; Qiru Bike. Deze fietsen worden gemaakt van gebogen hout. Een intensief proces. Individueel en met de hand gemaakt met onderdelen zoals de klant die graag wil hebben. Iedere fiets is dus uniek. Inmiddels is het design beschermd. Aan werk geen gebrek voor deze mannen die in 2016 met hun bedrijf zijn gestart. Prachtige foto's vind je op hun site: www.qirubike.de.


 

Tot zover dit verslag van PREZI 2018. Hoop dat je het leuk en interessant vond! Dank aan Jean voor de veilige rit en gezelligheid tijdens het bezoek van de beurs!


fotocollage SPEZI 2018