DUURZAAMHEIDSFESTIVAL LEUDAL

Het weer werkte goed mee. Niet te warm en droog. Ideaal weer om samen het je familie de duurzaamheidsbeurs die door de gemeente Leudal op 24 juni 2018 werd georganiseerd.Op de beurs tal van bedrijven die zich bezig houden met duurzame energie opwekking, het overstappen van gas naar andere energiebronnen, natuurlijk zonnepanelen en wind-energieprojecten. Maar ook informatie over hergebruik van goederen (kringloop), 'cradle to cradle' sanitairbenodigdheden, een bijzonder leuk waterspel voor kinderen, dat duidelijk maakt dat groen nodig is voor een goede waterhuishouding, groenonderhoud, natuurorganisaties en vele anderen.

 

Bijzonder was ook de aanwezigheid van de World Champion Car waarmee de TU Eindhoven de Solar Challenge 2017 heeft gewonnen. Deze enigzins spartaanse familieauto met twee elektromotoren op de wielen, haalt behoorlijke snelheden en kan zonder 'bij tanken'vanuit de zonnecellen op het dak zo'n 700 km rijden, zo vertelde een teamlid me tijdens een ritje. Overigens veel ruimte in deze auto waarbij de spiegels waren vervangen door camera's en beeldschermen aan boord.

 

Organisatie Floris Mokveld had ons (mede n.a.v. de Grenslandtour) uitgenodigd om met enkele ligfietsen aanwezig te zijn. Dit om bezoekers er nader kennis mee te laten maken bijvoorbeeld als alternatief voor woon- werkverkeer.

 


Naar verwachting zo'n honderd mensen bezochten onze 'stand' om nader kennis te maken met het fenomeen ligfietsen. Diverse mensen maakten een proefrit in de blauwe QV een enkeling in de groene Quest XS die we bij ons hadden. De reacties waren ronduit positief. De vragen vaak hetzelfde; 'Wat kost zo'n fiets?', 'Hoe hard gaat-ie?', 'Is het wel veilig, wordt je wel gezien?' en 'Zit er een motor in?'. Maar ook vragen over het rijden op fietspaden en/of het passeren van andere fietsers kwamen voorbij. Ook twee mensen die hun ongenoegen kwamen uitten omdat ze door ligfiets bijna van de weg waren gereden, ook dat kon natuurlijk!

 

We hebben alle vragen keurig beantwoord en mensen kennis laten maken met de ligfiets als alternatief voor woon-werkverkeer. Zeker de opbergruimte achter in de QV sprak veel mensen aan. We hebben zeker met vier mensen gesproken die echt interesse hebben. Eén had al eerder een ligfiets (2 wiel) gereden en een ander had ervaringen met een Strada.

 

Al met al kunnen we spreken over een zeer geslaagde dag. We hopen een bijdrage aan de verdere bekendheid van het ligfietsen. Er zijn twee omroepen aanwezig geweest, waarmee we kort een interview hebben gehad, zodra we de link naar deze TV-items hebben, zullen we die publiceren.